Kontakta oss              Länkar till Österlen               Hitta hit               Övernattning               Gästbok              Om Webbplatsen              Medlems sida              In English
- Startsida
+ Om Smedstorp
+ Se & göra
+ Gårdlösaleden
- Konst i Smedstorp
- Företag i Smedstorp
+ Föreningslivet
+ Skola & bibliotek
- Vision & utveckling
- Våra ambassadörer
- Aktivitetskalendern
- Privatalokala annonser
- Arkiv
   - 2013
   - 2012
   - 2011
   - 2010
   - 2009
   - 2008
   - 2007
   - 2006

Mellanrumm mellan meny o nyhetr 

Nyheter
se Startsidan.

 

JÄRNHANDELN FRÅN FORNA TIDER

2009-01-05

L. Mårtenssons AB Järnhandel grundades 1892 av Lars Mårtensson och annonserade på 50-talet att de hade ett välsorterat lager av stångjärn, gjutgods, smideskol, lantbruksmaskiner, reservdelar, bosättningsartiklar mm.

Sonen Mauritz övertog affären 1942 och drev den till 1977, då han 76 år gammal drog sig tillbaka. Att helt stänga en affär med så gamla anor och med ett så otroligt varulager kunde sonen Lars-Henric Mårtensson inte tänka sig.
Men eftersom han bodde och arbetade i Lund kunde han ju inte driva järnhandeln vidare som tidigare. Han döpte om affären till ”Diverse Saker & Ting” och behöll delar av det gamla sortimentet, samt utökade med gamla föremål och hushållsartiklar.

Förmodligen är butiken en av de första antikaffärerna här på Österlen, men dessutom med ett stort sortiment bl.a. av skruvar, spik, verktyg, rengöringsartiklar och andra praktiska saker som man behöver. Alltså en blandning av en järn- och antikaffär som är öppen på lördagar. Lars-Henric har ett brinnande intresse för allt som är gammalt och av bra kvalité.

Här kan man bl.a. köpa begagnade Nilfisk, Electrolux och Volta dammsugare, Electrolux hushållsmaskiner, gjutjärnsgrytor, rostfria kastruller och Sigvard Bernadottes designade kaffekannor, Ateljé Lyktan Åhus lampor mm. 
Hela butiken är fylld med ett sortiment som är unikt i våra tider och inredningen är intakt från förr. Här finns nästan allt förutom färskvaror. Nu är Lars-Henric pensionär och har tid med sin affär. När han inte har öppet putsar och renoverar han varorna så att de ser ut och är som nya. Även fjärde generationen, sonen Magnus, har samma intresse och hjälper till när han är hemma.

Slit och släng är inget som tilltalar dessa herrar. Ett besök i den välbevarade miljön är en nostalgitripp och för den yngre generationen rena historielektionen. Och varför köpa nytt när man kan köpa ändamålsenliga och vackra gamla föremål. Det är dessutom bra för miljön.

Text Kristina Eriksson & Catrin Liden
Bild Kristina Eriksson 


Järnaffären på Storgatan


Reklam för stekgryta


Lars-Henric vid den genuina butiksinredningen


Mandelkvarna i alla tänkbara former


Diverse verktyg kan man hitta här

www.smedstorp.net. Arkiv och Backup server för www.smedstorp.se.      Om något ser konstigt ut så skicka gärna ett mail till mig /BoR bo*smedsdtorp,se
• smedstorp.se © 2010 •    Site flexibility = 2.    Built on template ver. 2.0