Kontakta oss              Länkar till Österlen               Hitta hit               Övernattning               Gästbok              Om Webbplatsen              Medlems sida              In English
- Startsida
+ Om Smedstorp
+ Se & göra
+ Gårdlösaleden
- Konst i Smedstorp
- Företag i Smedstorp
+ Föreningslivet
+ Skola & bibliotek
- Vision & utveckling
- Våra ambassadörer
- Aktivitetskalendern
- Privatalokala annonser
- Arkiv
   - 2013
   - 2012
   - 2011
   - 2010
   - 2009
   - 2008
   - 2007
   - 2006

Mellanrumm mellan meny o nyhetr 

Nyheter
se Startsidan.

 

VERNISSAGEFEST INNANFÖR GALLRET I BANKEN

2009-04-14

På Långfredagen anordnade Galler i Banken en privat vernissagefest för att introducerad konstnären Johan Carlsten, hemmahörande i Malmö. För att kunna rymma alla gäster hade värdparet Gun Dymling och Evald Faxheden valt att dela upp kvällen i två "sittningar".

På gästlistan till den första halvan av kvällen fanns familj, vänner som inte har direkt anknytning till Smedstorp och affärsbekanta från näringslivet och mediavärlden. Självklart fanns också konstnärens familj och hans utvalda vänner på plats. Till den senare delen av kvällen bjöds vänner och grannar från Smedstorp samt andra goda vänner från Österlen.

De fyra unga kockarna, som stod bakom den välsmakande buffen, går sista året på restauranglinjen på Österlengymnasiet i Simrishamn. Avgångselevernas specialarbete skall vara av storkökskaraktär och omfatta 100 timmar. Normalt brukar detta bli ett teoretiskt arbete som presenteras skriftligt. På Galler i Banken fick dessa fyra unga killar chansen att göra det ?live?. Efter en given budget och med kravet att använda bra råvaror från Österlen arbetade de fram ett meny-förslag. I samråd med Gun fastställdes sedan menyn. I arbetet ingick också att kockeleverna skulle beräkna åtgång samt ansvara för uppläggning och servering. För nybakade unga kockar torde det ha varit en utmaning att beräkna åtgången då antalet gäster under kvällen var uppemot 300. Att döma av de så gott som tomma uppläggningsfaten vid kvällens slut får man dra slutsatsen att gästerna  uppskattat maten och att beräkningen av åtgång varit perfekt!

Johan Carlsten och hans måleri presenterades av Evald Faxheden som entusiastiskt förklarade att måleriet har varit centralt under hela Johans liv. Dock är det först på senare år som Johan har kunnat plocka fram målarpinalerna på heltid. Han är helt autodidakt (självlärd) och har blivit kritikerbedömd, dock ännu inte jurybedömd.
Johan Carlsten finns representerad på företag och i konstföreningar och har samarbetat med en av Malmös främsta gallerister.

Målningarna som visades upp på Galler i Banken var väl sammanhållna och färgtonerna finstämda. Vid en första anblick är det nonfigurativa dominerande i Johans konst men vid en mer fokuserad betraktelse hittar man tydliga motiv. Säkert kommer många att tilltalas av det färg- och formspråk som Johan arbetar med.

Evald passade också på att hälsa nya husägare i Smedstorp välkomna. Möjligheten att mingla runt och bekanta sig med nyfunna vänner i byn blev självklart en rivstart för dessa nya smedstorpsbor.

Fram emot 22-tiden började gästerna succesivt lämna den mycket trevliga tillställningen och någon timme senare var det dags för värdparet att moppa golvet och summera en i alla avseenden mycket lyckad kväll.

Text Anneli Noren Asker
Foto Kristina ErikssonHär anländer familjerna Emt med sällskap


Kajsa och Mats Josephsson från Galleri Ekdala
Evald Faxheden inviger kvällen med att presen-
tera konstnären Johan Carlsten som ses i mörk kavaj vid sidan om Gun Dymling


Glada gäster njuter finstämd konst och god mat


Per-Åke och Monika Edstrand samtalar
med Torsten Lundberg


Håkan Gottberger har en trevlig stund med värdinnan. Per Elde syns i bakgrunden


Kockarna bakom den uppskattade buffén


Det blev rusning till det välfyllda buffebordet


Raja Attia ger Bissan Karlsson en stor kram

www.smedstorp.net. Arkiv och Backup server för www.smedstorp.se.      Om något ser konstigt ut så skicka gärna ett mail till mig /BoR bo*smedsdtorp,se
• smedstorp.se © 2010 •    Site flexibility = 2.    Built on template ver. 2.0