Kontakta oss              Länkar till Österlen               Hitta hit               Övernattning               Gästbok              Om Webbplatsen              Medlems sida              In English
- Startsida
+ Om Smedstorp
+ Se & göra
+ Gårdlösaleden
- Konst i Smedstorp
- Företag i Smedstorp
+ Föreningslivet
+ Skola & bibliotek
- Vision & utveckling
- Våra ambassadörer
- Aktivitetskalendern
- Privatalokala annonser
- Arkiv
   - 2013
   - 2012
   - 2011
   - 2010
   - 2009
   - 2008
   - 2007
   - 2006

Mellanrumm mellan meny o nyhetr 

Nyheter
se Startsidan.

 

 

GRÖNE PLAN - ETT BORTGLÖMT ARBORETUM

2009-09-23

Gröne Plan känner de flesta Smedstorpsbor till, men kanske inte att det är ett arboretum som är det latinska ordet, fritt översatt till "liten trädsamling".
Först var här ett grustag och därefter användes området till  soptipp under en tid. Detta var då ett populärt tillhåll för ungdomarna. Åren 1915-1920 iordningsställdes en park med gångar och trädplantering och i samband med detta bildades en parkstyrelsen där bl a krukmakare Otto Göransson och Yngve Andren från Tomelilla ingick.

 


Catrin vid ett av de många träden som planterades för
snart 100 år sedan

 


Ett nyanlagt Gröne Plan med små trädplantor


Detaljbild av den vackra skylten med namnen  på alla
träd som finns i Gröne Plans Arboretum

En storm fällde flera av träden en höst, men fortfarande finns många att beskåda. Här växer Gran, Tall, Lind, Bok, Kastanj, Ask, Lönn, Björk, Al, Alm, Oxel, Hagtorn, Fläder, Syren, Kaprifol och Jasmin och kanske ännu fler som vi lekmän inte upptäckt.
Många skolbarn har lärt sig trädens namn på Gröne Plan under årens lopp. Hemsidans förslag är att vi nu sätter upp denna skylt som Catrin Lidén har gjort med trädens namn som visar Smedstorps eget arboretum.
Om det är någon som känner till historiken om Gröne Plan är vi tacksamma om ni hör av er till hemsidan så vi kan skriva mer om denna lilla oas mitt i byn.

Text Catrin Lidén
Foto Kristina Eriksson
Svartvit foto inlämnat av Ewy Göransson

www.smedstorp.net. Arkiv och Backup server för www.smedstorp.se.      Om något ser konstigt ut så skicka gärna ett mail till mig /BoR bo*smedsdtorp,se
• smedstorp.se © 2010 •