Kontakta oss              Länkar till Österlen               Hitta hit               Övernattning               Gästbok              Om Webbplatsen              Medlems sida              In English
- Startsida
+ Om Smedstorp
+ Se & göra
+ Gårdlösaleden
- Konst i Smedstorp
- Företag i Smedstorp
+ Föreningslivet
+ Skola & bibliotek
- Vision & utveckling
- Våra ambassadörer
- Aktivitetskalendern
- Privatalokala annonser
- Arkiv
   - 2013
   - 2012
   - 2011
   - 2010
   - 2009
   - 2008
   - 2007
   - 2006


Nyheter
se Startsidan.

 

   

KonstPromenaden - hemma hos oss i Smedstorp
2011-04-29

KonstPromenaden – inte alltid ett säkert vårtecken, men i år så. Vilka dagar! Och där kom konstbetittarna som vitsipporna i backen, många och nyfikna. Smedstorpsborna gladdes och yvdes över byns utställningar och för att byn sannerligen visade upp sig i sin förnämsta skrud. Nyrensade rabatter med svalört, narcisser, tulpaner och blommande magnolior. Det ljuvliga vädret, som fått fram byborna ur sina vadderade jackor, tjocka halsdukar och ylleluvor, skådade likt nykläckta kycklingar solen och byns alla påskaktiviteter och flanerande besökare. 
Ja, så här har vi det hemma hos oss.

Besökarna - de kom, de såg, de köpte, kanske inte alltid konst, men Lanthandeln och byns övriga affärer var givetvis också öppna, och påsarna i händerna skvallrade om handelsutbyten. ”Det är så mysigt att få handla i riktiga små affärer och slippa stora köpcentra”, utbrast en dam på det bredaste dalmål. Och hon fortsatte: Det är så vackert här och trevligt också!
Ja, så här har vi det hemma hos oss i Smedstorp.


Livet som kaféföreståndare, vilket Ella och Bo testade på under påsken, är som den berömda ketchupen. Först ingenting, sen ingenting och därpå alla på en gång.  Kaffelusten tycks vara en tidsinställd drift, som slår till samtidigt hos alla människor. Men det var kanske inte bara kaffet, kakorna och mackan som lockade. Att få sitta i SOLEN i trevlig miljö, och känna hur de första varma vårstrålarna skapar fräknar på näsan var nog en längtan lika stor som den efter kaffetåren. Och var kan dylika lustar tillfredställas om inte i Smedstorp?

Bakom kulisserna i KonstPromenadens Smedstorp har rått febril aktivitet. Hängningar och uppställning av utställningsalster, kaffekokning och broschyr framläggning, lampinställningar och musik, städning och fejande.   Ett intensivt arbete, inbegripet såväl kreativt tänkande som praktiskt handlag med ett resultat som gladde besökarna, stora som små. Och när den första KonstPromenadens dag nästan var till ända, så var det dags att ta glaset i handen, mingla lite, koppla av och lyssna till Evald Faxheden ” Upp flyga Evald, tanken inte stilla stå” – för att göra en parafras.

  

Ja, så här är det hemma hos oss i Smedstorp då Konstrundan för året fyller byns gator, utställningslokaler och affärer med besökare från alla hörn.

Text Moca Odesjö  Foto Kristina Eriksson
Nu ör våren här... och KonstPromenaden


Smedstorps Lanthandel Österlens sista riktiga lanthandel


Ella serverar kaffe i solen på Kafé Galer i Banken


Evalds öppningstal på Galler i Banken


 

  

• smedstorp.se © 2010 •    /Built on template html ver. 1.0