Kontakta oss              Länkar till Österlen               Hitta hit               Övernattning               Gästbok              Om Webbplatsen              Medlems sida              In English
- Startsida
+ Om Smedstorp
+ Se & göra
+ Gårdlösaleden
- Konst i Smedstorp
- Företag i Smedstorp
+ Föreningslivet
+ Skola & bibliotek
- Vision & utveckling
- Våra ambassadörer
- Aktivitetskalendern
- Privatalokala annonser
- Arkiv
   - 2013
   - 2012
   - 2011
   - 2010
   - 2009
   - 2008
   - 2007
   - 2006

Mellanrumm mellan meny o nyhetr 

 

 

KEBAB BYGGER FÖR FRAMTIDEN

2007-11-08

Kebab är för många en typ av snabbmat som invandrade från Turkiet under 1980-talet.
På Österlen förknippar de flesta KEBAB först och främst med det framgångsrika företaget Knut Edstrands Byggnads AB från Smedstorp.
Att någon ibland skämtar om namnförvirringen bekymrar dock inte familjen Edstrand. För ett familjeföretag är det och har alltid varit.

Låt oss ta det från början.
Vagnmakare Per Nilsson, hemmahörande i Smedstorp, antog familjenamnet Edstrand. Per och hans hustru Hilda fick fem barn. Den enda dottern dog ung i cancer och sonen Erik gick ett våldsamt öde till mötes då han blev ihjälsparkad av en häst. De tre sönerna Herman, John och Knut visade sig vara driftiga män vilka alla på sitt sätt har bidragit till att lägga grunden till väletablerade företag inom byggsektorn i Smedstorp. Herman som var äldst, startade Herman Edstrands Byggnadsfirma och John grundade Smedstorp Snickeri vilket idag är liktydigt med Smedstorp köket (företaget erhöll nyligen Sparbank Syds tillväxtpris).

Knut som var 17 år yngre än äldste brodern Herman fick anställning som lärling i broderns byggfirma efter avslutad folkskola. Knut hade fallenhet för snickaryrket och lärde sig hantverket snabbt. Byggprojekten var många och i Smedstorp uppförde man bl.a nuvarande Smedstorps Skola. Under byggnationen av en länga på Gärsnäs Gård fick Knut ögonen på den vackra Greta som tjänade piga på gården. Tycke uppstod och paret fick fyra barn; Per-Åke, Tommy, Kerstin och Lars

1961,vid en ålder av 61 år, omkom Herman tragisk i en bilolycka. Han efterlämnade inga barn, endast sin danskfödda hustru Mille som kort därpå återvände till Danmark. Knut som var 44 år beslutade sig då för att starta sin egen verksamhet vilket resulterade i Knut Edstrands Byggnadsfirma. Knuts äldste son Per-Åke, som vid den tiden arbetade som kontorist på Spannmålsbolaget, först i Smedstorp och sedan i Simrishamn, började arbeta som snickarlärling hos sin far. Per-Åkes läromästare hette Nils, en erfaren gammal snickare, och den unge Edstrand fick lära sig allt från grunden. Efter avslutad skolgång började också Per-Åkes bröder,Tommy och Lars, att arbeta i familjeföretaget.

Det allra första byggprojektet i Knut Edstrands Byggnadsfirma blev två bostadshus på Nygatan i Tomelilla. Därefter byggdes Onslunda ”Kommunalhus”, Sporthallen i Hammenhög samt radhus i Lunnarp. Vid den tiden var ekonomin ”svävande” säger Knuts Greta, som än idag minns de sena kvällarna då administrationen skulle skötas.
  – Man fick en checkkredit och den var inte över hundratusen, minns Greta.


Per-Åke gifte sig tidigt med Monika som arbetade på banken i Hammenhög, erfarenheter som senare skulle komma till nytta på Knut Edstrands Byggnadsfirma. De fyra barnen Niklas, Jonas, Mattias och Maria kom tätt. 1979, när dottern hunnit bli 3 år, började Monika arbeta på kontoret i svärfars byggfirma.
Två år senare, 1981, ombildades företaget till Knut Edstrands Byggnads AB. I samband med detta överlät Knut, som hunnit bli 64, rodret till sin 37-årige son Per-Åke.

1999 gjordes ett generationsskifte och en ny ombildning, vilket resulterade i dagens ägarstruktur. Per-Åkes son Jonas, som var byggnadsingenjör och tidigare hade arbetat i branschen i många år, samt Knuts yngste son Lars, gick in i företaget i lika delar. Tommy, Knuts tredje son, arbetar i företaget som arbetsledare. Per-Åke är VD och hans hustru Monika ansvarar fortfarande för debet och kredit. Av de ca 40 personer som idag arbetar i byggföretaget är sju personer från Edstrandsläkten och två är släkt med Greta, Knuts kära hustru.

Under det senaste verksamhetsåret omsatte företaget ca 40 miljoner och hade ett 50-tal byggprojekt av varierande storlek. Med utgångspunkt från hemorten Smedstorp, som geografiskt är mittpunkten på Österlen, har företaget idag en stark lokal förankring. Många anställda har funnits med i många år vilket borgar för både lång erfarenhet och gedigen kunskap. Knut Edstrands Byggnads AB har en imponerande maskinpark, man arbetar ofta med totalentreprenad och har under åren skapat fina relationer med duktiga under-leverantörer, vilket bidrar till att man kan åta sig det mesta. Exempel på pågående byggprojekt är nytt klubbhus för Österlens Golfklubb Djupadal samt ett flertal bostadshus inom Djupadalsområdet.

Och hur ser det ut med tillväxten då? Jodå, det finns flera små Edstrands i stugorna i Smedstorp och kanske kommer någon av dessa att fortsätta att utveckla farfarsfars firma. Så både Knut och Herman har all anledning att från sin himmel se framtiden an med tillförsikt! 

Fotnot. I maj 2006 erhöll Knut Edstrands Byggnads AB den prestigefyllda utmärkelsen ”Årets Företag 2005 i Tomelilla kommun". Juryns motivering var: ” En långvarig och framgångsrik verksamhet. De har på ett förtjänstfullt sätt genomfört generationsväxling. Den nya generationen fortsätter med att sätta företaget och den lokala orten på kartan. Ett föredöme på många sätt”.

Vill du komma i kontakt med Knut Edstrands Byggnads AB eller se fler exempel på dagens byggprojekt och få en beskrivning av företagets verksamhet, klicka på länken nedan:  

www.edstrands.se

 

Text: Anneli Noren Asker
Bild:  Knut Edstrands Byggnads AB

 


Kontoret i Smedstorp


Villa i Brantevik


Villa i Vik


Connex Ystad


Interiör villa


Knut Edstrand (till vänster)

 

 

 

www.smedstorp.net. Arkiv och Backup server för www.smedstorp.se.      Om något ser konstigt ut så skicka gärna ett mail till mig /BoR bo*smedsdtorp,se
• smedstorp.se © 2010 •